Българското председателство не пести усилия, за да подпомогне страните от Западните

...
Българското председателство не пести усилия, за да подпомогне страните от Западните
Коментари Харесай

Екатерина Захриева: България не пести усилия за Западните Балкани

Българското председателство не пести старания, с цел да подкрепи страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Това съобщи през днешния ден външният министър Екатерина Захариева на конференция на високо ниво в София на тема „ Икономическо и обществено доближаване в района на Западните Балкани “.

Конференцията се организира преди плануваната за 17 май среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София, след която се чака да бъде призната декларация на 28-те членки, че европейската вероятността пред Западните Балкани е неотменима. 

Захариева уточни, че макар изразеното неодобрение от доста страни членки на Европейски Съюз, приемането на една дата за присъединение на страните от Западните Балкани през 2025 година е изцяло реалистично.

" Истината е, че тази дата остави всички леко недоволни. Част от европейските страни членки, които са по-скептични към новото разширение на Съюза, считат че тази дата е прекомерно скорошна и че страните кандидатки просто ще я изчакат и ще влязат в Европейски Съюз по някакви задни пътища “, сподели Захариева, като добави, че България не споделя това мнение.  

„ България упорства и смята, че би трябвало да се уточни дата, която да бъде мотивираща за страните кандидатки за участие в Европейски Съюз “, добави тя.

Захариева подчертава и върху недоволството на някои страни кандидатки, които считат, че биха могли да приключат договарянията по-рано, като да вземем за пример Черна гора, която е страната с най-вече затворени преговорни глави за присъединение.

„ Поздравявам европейския икономически и обществен комитет за всички послания и рекомендации. Стратегията на комитета е извънредно справедлива, всеобхватна и мотивираща, без да дава напразни оценки. В нея има доста съответни планове за дълготрайна поддръжка на страните в Западните Балкани. Това значи, че датата за присъединение е безусловно реалистична и че всички глави би трябвало да се затворят до 2022-2023 година, с цел да могат парламентите на страните членки да ратифицират контракта “, съобщи още Захариева.

Външният министър акцентира, че в случай че страните, които чакат да стартират диалози, покажат упоритост и мотивация и изпълнят най-важните критерии за участие, измежду които тези свързани върховенството на закона, правата на индивида, работещи институции и битка с проведената престъпност, то те ще могат да влязат в Европейски Съюз през 2025 година

Захариева обърна внимание и на енергийната и транспортната съгласуваност сред страните на Балканите, като напомни за срещата от петък сред страните членки на Европейски Съюз от балканите – Гърция, България, Хърватия и Румъния и страните от Западните Балкани, Кипър и Словения.

„ На срещата приехме декларация, в която доста ясно и в детайли са разказани газовият хъб на Балканите и всички енергийни планове, които ще допринесат за енергийната съгласуваност в района “, сподели тя.

„ Инвестициите в нашите страни ще станат доста повече, когато имаме добра транспортна съгласуваност, когато всяка една столица е обвързвана с другите, когато бизнеса има избор от кого да купува газ и когато стартираме дружно да изпълняваме нашите задължения, свързани с околната среда “, добави Захариева.

Българският външен  министър акцентира, че има огромни упования за срещата на върха на 17 май и се надява европейските водачи да вземат съответни решения, които да се усетят от жителите на Западните Балкани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР